top of page
  • Foto van schrijverHans de Vries

Festival stijl kamperen

Kleurrijke eigenzinnige campings waar je kunt logeren in de gekste creaties en waar een relaxt festival-sfeertje hangt. Opgezet door nieuwkomers in de branche met een nieuwe frisse blik op kamperen. Zetten campings als BuitenLand, De Lievelingen en LoLotte de nieuwe toon voor hotels en campings?Iets voor jou?


De roze-rode toiletgebouwen, het rommelig overkomende terrein, een oldtimer als ijsverkooppunt, is zoiets ook wat voor jou? De genoemde campings draaien als een tierelier, met relatief lage investeringen en niet de hoogste prijzen.


Een ratjetoe van oude woonwagens en afgedankte auto’s.. Maar wel betekenisvol. En juist dat is het nieuwe toverwoord. Zonder dat je het er duimendik bovenop hoeft te leggen, zul je je bedrijf en wat je doet ook ‘betekenisvol’ moeten laten zijn. Waar sta jij voor en wat wil je je gasten als boodschap meegeven?


Terug naar de jaren ’60?


Genoemde drie campings doen dat door de gevoelens van vrijheid & blijheid te combineren met een duidelijk filosofie over duurzaamheid en dicht bij de natuur. De benadering lijkt erg op wat in de jaren zestig gebeurde: als vrije geest het ontstijgen aan de burgerlijke regels en gewoonten. Het hippie gevoel van toen beleeft de laatste tijd weer een enorme opleving. Dat festivals zo populair zijn heeft ook daar mee te maken.


Ik geloof er heilig in dat deze behoeften en uitingen geen bewijs van een kortstondige trend zijn. De campings spelen in op een gevoel van waarbij steeds meer mensen zich afzetten tegen het in een ongewenst keurslijf zitten en het willen benadrukken dat het anders moet en kan.


Is een blijver


Dus geen keurige perceeltjes en stijve huisjes van kunststof om vakantie in te vieren maar eerder hutjes en ‘cabins’ die basic zijn qua opbouw, afwerking en comfort. Lekker spelenderwijs ontdekken en bij het vakantie vieren allerlei zaken combineren die logisch gevonden worden: eenvoud, hergebruik, groente uit de tuin, flexibiliteit, sociale interactie, broodjes bakken bij het haardvuur, muziek maken en slapen onder de sterrenhemel etc.


Een nieuwe combinatie van natuurcamping, kunstenaarsdorp, regelvrije scouting, vrije school en huttendorp. Twaalf jaar geleden heb ik samen met de kampeerders op camping Bakkum eenzelfde concept waargemaakt: we kozen creatieve en persoonlijke ontwikkeling boven een strakke rij staande witte gelijkvormige caravans. Met slingers in de bomen en samen eten en filosoferen als basis van het anders willen vakantie vieren. En zeker anders dan je de hele week in je werkzame leven moet doen.


Wat voor jou?


Dat is natuurlijk aan jezelf. Maar mij is wel duidelijk dat er een eind komt aan de fantasieloze campings die allemaal op elkaar lijken, campings toevallig zijn ontstaan op of naast een boerderij en allemaal hetzelfde eruit zien, hetzelfde bieden en uitwisselbaar zijn. En vooral betekenisloos.


Want de betekenis dat je samen bezig bent een andere wereld te creëren, een wereld waarin jij maar vooral je (klein)kinderen gezond en gelukkig willen leven, vormt de basis van deze nieuwe soort campings. En als je niet oprecht bent in je bedoelingen, zul je als snel merken dat een betekenisvolle beleving bieden meer is dan 16 Ampère stroom en privé sanitair.


83 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page