top of page
  • Hans de Vries (bureau voor vernieuwing)

Tiny Houses passen in de recreatie en hotellerie


Zie ook Pretwerk: http://pretwerk.nl/opinie/tiny-houses-passen-recreatie-en-hotellerie/53003

Tiny Houses (of ‘kleine huizen’) konden wel eens de woning- en recreatiebouw van de komende jaren gaan bepalen. Niet alleen vanwege het grote aantal 1 en 2-persoons huishoudens in Nederland maar ook omdat dit type woning helemaal past in de tijdgeest.

Tiny House

De term Tiny House is vanuit Amerika overgewaaid. Daar bouwden in de vorige eeuw alternatieve Amerikanen al een houten huis op een trailer. Die trailer-houses werden als een soort caravan gebruikt en soms ook als hoofdverblijf.

Pas in de 21e eeuw werd deze manier van leven een ‘Tiny House Movement’; een beweging die niet alleen de mobiliteit en lage prijs waardeerden maar ook wilden ‘ontspullen’ (alleen het hoogstnodige in huis willen hebben), die duurzame materialen voor de bouw wilden gebruiken en zo veel mogelijk zelfvoorzienend wilden leven (zoals eigen energie opwekking en gebruik van hemelwater voor het spoelen van de toiletten), het liefst met gelijkgestemden als buren.

Een Tiny House is een volwaardige woning van niet meer dan 50 m2. Micro Houses (mini huizen) en Small Houses (kleine huizen) vormen de kleinere respectievelijk grotere broers.

Een Tiny House als woning

Een Tiny House is door de beperkte grootte vooral geschikt voor kleine huishoudens (1-3 personen). Vaak bestaat de woning uit de woonlaag op de begane grond en een open verdieping (vide). Meestal wordt boven geslapen maar sommige bewoners kiezen bewust voor het slapen beneden vanwege de steile trap naar boven (en niet alleen ouderen, juist ook jongeren die regelmatig uitgaan).

Als afgeleide van de Tiny Houses kunnen ook de containerwoningen en de gestapelde studentenwoningen in Delft en Amsterdam worden beschouwd. Het stapelen van woningen past niet bij de oorspronkelijk gedachtengang van Tiny Houses maar zou in dichtbevolkte steden wel een uitkomst zijn.

Bij diverse recente bouwprojecten in Noord-Holland, Brabant en Flevoland zijn de uiteindelijke gebruikers van Tiny Houses ook de particuliere opdrachtgevers. Zij kunnen dus grotendeels zelf bepalen hoe hun woning er uit komt te zien.

De trends van ‘ontspullen’, ‘menselijke maat’, ‘bewust leven’, ‘kleine eco footprint’ en ‘niet bezitten maar ervaren’ maken een Tiny House ideaal als huurwoning. Het liefst zien deze huurders de woningen in een soort hofje bij elkaar staan, niet alleen vanwege de betere bescherming en sociale controle maar juist ook om de gewenste goede contacten met de buren.

Tiny Houses en leisure

De genoemde trends gelden natuurlijk ook voor de huurders/gasten van de huidige en toekomstige leisure accommodaties. Steeds meer mensen dragen de beginselen van kleiner en bewuster wonen een warm hart toe, al wonen ze zelf (nog) niet in een Tiny House.

Een Tiny House kan als verplaatsbaar of permanent object worden geplaatst. De popup optie van neerzetten daar en wanneer nodig maakt duurzaam ruimtegebruik mogelijk: de grond wordt alleen ingenomen door een woning zo lang de woning of de plek nog voldoet. En tegenwoordig is de levenscyclus van een (recreatie)woning niet erg lang meer. Huurders zijn relatief snel uitgekeken op een recreatiewoning of hotelkamer. Naar mijn mening dient het interieur toch wel elke 5 jaar vervangen te worden en het exterieur elke 10-12 jaar te worden aangepast. Soms is het verstandiger de eenheid te verkopen en een nieuwe te plaatsen met weer andere aansprekende kenmerken.

Naast het argument van verplaatsbaarheid maakt de (grote mate van) zelfvoorzienendheid het mogelijk om een Tiny House overal neer te zetten (binnen de passende bestemming in het bestemmingsplan), zonder de noodzaak van de aanleg van veel leidingwerk (al zal drinkwater wel gewenst c.q. verplicht zijn).

Bij woningen vormen de lage woonlasten een duidelijke reden om een Tiny House te kopen of huren. Door de lagere bouwkosten (vanaf €30.000) en goede isolatie zal ook een verhuurder en/of eigenaar van vakantiewoningen, appartementen of hotelkamers lage exploitatielasten kennen. Dit maakt een hogere marge mogelijk (de huur kan omlaag maar dat hoeft vanwege de geboden beleving niet persé).

Droomparken

Droomparken bewijst op Bad Hoophuizen en De Zanding dat zij deze ontwikkeling op waarde weet te schatten. Zij lopen als ontwikkelaar van en verhuurder in leisure objecten niet alleen qua ontwerp maar vooral ook qua positionering duidelijk voorop.

Ook ontwikkelaar PLEKvoor is al een aantal jaren met deze woningen voor de leisure bezig. Ondergetekende heeft in 2012 pogingen gedaan de leisuremarkt enthousiast te krijgen voor diverse ontwerpen in EPS (o.a. een hotel cube) onder de vlag van Bloft.

Op campings zal een Tiny House een goed verhuurbare comfortabele accommodatie opleveren en bij bungalowparken en hotels kunnen Tiny Houses tijdelijke capaciteitsproblemen oplossen en een andere leuke manier van overnachten bieden (zij het altijd met de eis van een ontwerp, mate van dienstverlening en materialisatie die passen bij het -concept van het- bedrijf).

Zie ook: Tiny Houses bij Droomparken Tiny House Nederland Tiny House Academy

Met dank aan: Hans de Vries, creatieve omdenker/trendvertaler bureau voor vernieuwing (branding, concepting en innovatie in leisure & hospitality)


120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page