top of page
  • Hans de Vries (bureau voor vernieuwing)

Lage prijs is gewoongoed


Zie ook Pretwerk.

Het toeristenseizoen is goed begonnen met prachtig weer. Maar dat de zon niet volop schijnt weten we maar al te goed, zowel in termen van het weer als in een gunstig bedrijfsklimaat. In de afgelopen zeven crisisjaren hebben consumenten en bedrijven geleden onder een verminderd vertrouwen en beperktere financiële armslag.

Welke merken blijven in staat om ons te bekoren, om ons aan te zetten om te kopen al dan niet na wat sparen?

Volgens het consultancybureau ‘Brand Finance’ wordt de ‘meest waardevolle merken top 5′ op dit moment aangevoerd door Apple gevolgd door respectievelijk Google, Microsoft en Verizon (dit was ook de top 5 in 2014). De sterkste merken op dit moment zijn volgens ‘Brand Finance’ Lego gevolgd door PwC, Red Bull, McKinsey ex aquo met Unilever (4), l’Oreal ex aequo met Burberry’s en Rolex (6) en op Ferrari ex aequo met Nike op (9). Deze bekende merken blijven gewilde producten ontwikkelen waarvoor de klant een meerprijs wil blijven betalen.

Hoop voor de leisure branche?

In Nederland zijn volgens Brand Asset Consult ‘de sterkste nieuwkomers 2014’ de merken Ziggo Dome, AH Basic, Spotify, Zoover en Netflix. Dat zijn in meerderheid merken die met leisure of vrije tijd te maken hebben. Opvallend! Is er dan toch nog hoop voor de Nederlandse leisure branche? Of gaan nieuwe spelers de markt overnemen?

De laatste jaren is door de crisis ook de vraag naar leisure veranderd. In vrijwel elke branche is duidelijk dat de onderkant van de markt (‘veel voor weinig’) het goed doet (zie bijvoorbeeld Lidl en H&M). In sommige branches doet de bovenkant (‘veel voor veel’) het ook goed (zie bijvoorbeeld Rolls Royce en Louis Vuitton). Daar tussenin is het moeilijker een positie te verwerven zo tonen ons voorbeelden in de kleding (We, Mexx, MissEtam), fietsen (Halfords) en warenhuizen (V&D).

Lage prijsniveau is nieuwe marktpositie

Toch is het lage prijsniveau in mijn ogen niet meer ‘de onderkant’ maar een nieuwe marktpositie. De voormalige B-merken staan nu voor ‘verstandige keuze’ en ‘waar voor je geld’. De oude B-merken worden de nieuwe merken met voorbeelden als Huawei, Primark en Skoda. Het zijn SMART-merken geworden. Nieuwe business modellen worden gebouwd op het aloude adagium van ‘hoge aantallen voor lage prijzen’ maar verpakt in nieuwe concepten. Zoals de vele wisselende collecties zonder voorraad (‘fast fashion’) van Zara, H&M en Primark. Zij zenden daarmee constant koopprikkels uit maar creëren tegelijkertijd een schaarste, een ‘sense of urgency’: ‘nu kopen want anders is deze maat weg’.

SMART

Lage prijs is ‘gewoon goed’ geworden. Het staat voor ‘smart’ (‘je bent toch niet gek’..). Is in onze branche Travelbird een voorbeeld van een nieuw SMART merk? Gaat dit voor een verschuiving zorgen? Het blijft aanbieden op basis van prijs en dus met het gevaar van erosie van het resultaat. Het gehele bedrijfsconcept zal anders moeten worden. Want lagere kosten zijn noodzakelijk. Zie KLM die (langzaam) leert van de ‘low cost airlines’ en een SMART merk wil worden. Wie volgt?


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page